Mobilisering er repetitive bevægelser på hundens forskellige led i hvirvelsøjlen og i benene,
på brystkassen, skulderblade, bækkenet samt halen. Som gør det muligt at afspænde muskulaturen, så leddets restriktioner løsnes eller hvirvlen springer ind på plads igen.

Hertil er en masse forskellige mobiliseringsteknikker, alt efter hvad der skal tages fat på. Og altsammen udføres i kombination med massage og kranio sakral terapi.

Hvorfor mobilisering?
Hvirvelsøjlens funktion og fleksibilitet er vigtig for, at hunden kan bevæge sig optimalt - fra det første led i nakken til det yderste af halen.

Benene bærer rundt på hele hundens vægt, ca 60% på forbenene og 40% på bagbenene.
Det lægger et stort pres på skulderled, albueled, "håndled", hofteled, knæled, hassen og alle led i tæerne.

Hunde udsætter deres kroppe for høj belastning flere gange daglig og ugentligt. Det kan give muskelspændinger, som kan trække hvirvler lidt skævt i hvirvelsøjlen, som kan udløse smerte og potentielt kan udvikle slidgigt over tid, hvis det ikke bliver afspændt eller mobiliseret på plads igen.

Hvis vi mennesker får hold i nakken, ømhed i lænden eller slidgigt i fingre, albue eller i hoften, så kan vi sige AV og går til lægen efter smertestillende samt en massør eller fysioterapeut for at få fikset problemet og for at få det bedre.

Anderledes er det med vores hunde. De siger ikke AV, før det er rigtigt slemt. Og de er afhængige af, at ejeren kender sin hund og reagerer på hundens adfærdsændring.

Hunde løber, springer, svinger rundt i høj fart, jager, leger. Måske kastes der bold i haven, hvor hundens muskler ikke er opvarmet først, og hvad med "cool down" efter træning fx agility, konkurrencer. Hvad med hunden, som trækker i snoren eller i selen?
Dette og mere er med til at forhøje risikoen for muskelspændinger og det enkelte leds dysfunktion.

Når skaden er sket
Når dyrlægen har afgivet diagnosen som fx spondylose, gigtforandringer e.lign. og får smertestillende medicin daglig, så er det vigtigt, at vedligeholde den bevægelse leddet har og forebygge muskelspændinger, når hunden kompenserer andre steder i kroppen.
Alt sammen er med til, at hunden får en masse gode år uden smerter.

Del siden